Mokyklos Odisėja ir gyvenimas Alytuje

Tautvydas Meldaikis
2020-09-16
5 min
Jau trečia savaitė gyvename Alytuje ir norime papasakoti kaip gi mums čia sekasi.
Švietimo nuotykiai Alytuje iš lėto, tačiau užtikrintai daigina ateities Lietuvos švietimo sėklą. Čia gera! Gyvenam namuose, kuriuose užaugo Mingailė, netoliese yra parkelis, tvenkinys, čia pat ir Nemunas teka apsuptas miškų. Rodos, turim viską ko žmogui reikia.
Turime palankias aplinkybes gilintis į įtraukujį ugdymą, Geros mokyklos koncepciją ir kitus švietimo nuotykius, kurie gali išgelbėti pasaulį.
Kadaise Jonas Mekas rašė mamai iš vidurio Atlanto: "Aplink tik vanduo ir vanduo ir daugiau nieko. Tris dienas vis žiūriu ir vis dugno nematau. Teisybę pasakius, tai nei nustipusios žuvies dar nemačiau, nors žinau, kad jų nesuskaičiuojami milijonai aplink laivą knibžda. Bet kai žiūriu, tai tik vanduo ir vanduo, ir daugiau nieko." Kartais ir mes panašiai jaučiamės.
Šiuo metu kuriamės santykį su dviejų mokyklų bendruomenėmis. Mokyklose knibždėte knibžda reikalai reikaliukai. Rugsėjai jose visada panašūs. Tiesa, šis rugsėjis mokyklų bendruomenėms yra persūdytas papildomais reikalavimais, užduotimis, atsakomybėmis, naujovėmis ir stresu. Nepaisant to, mus priima šiltai. Mes niekur neskubam ir pradedam nuo mokinių savivaldų.
Tikime, kad įgalinus mokyklos savivaldą (mokiniai+mokytojai+administracija), galėtume pasiekti ir daugiau mokyklos benduromenės narių, o ilgainiui užkurti ir visuotinius mokyklos susirinkimus. Jei mokykla didelė - rotacijos principu, dalyvaujant keliems atstovams iš klasės. Tokiu būdu, visa mokykla turėtų galimybė žinoti kas vyksta mokykloje bei prisidėti prie pokyčių.
Ketvirtadienį turėsime susitikimą su visų Alytaus mokyklų atstovais. Tikimės, kad pavyks pajudinti ir mokyklų bendradarbiavimo klausimą, rasti bendrų interesų Mokyklos Odisėjoje ir galbūt užmegzti naujų draugysčių.
Įtraukusis ugdymas, siaurąja prasme, apima ypatingųjų poreikių integraciją, o plačiąja - kiekvieno bendruomenės nario įtraukimą į mokyklos kūrimo procesus, kai kiekvienas mokyklos narys turi lygiavertiškas galimybes būti išgirstas ir suprastas, kai kiekvienas mokyklos narys jaučiasi svarbus ir gai veikti ne tik savo, bet ir visos mokyklos labui. Tik tada galime vystyti tokią mokyklą, kokios iš tikrųjų reikia autentiškai bendruomenei. Tam reikia PASITIKĖJIMO, ATSAKOMYBĖS ir LAISVĖS. Ar visuomenė pasiruošusi demokratijai, parodys tik laikas.
Praėjo dar tik kelios savaitės, o jauni žmonės taip greitai viską pasigauna. Jų akys spindi, kai stengiesi juos išgirsti, suprasti, nevertinti. Energijos jiems irgi netrūksta. Mums tereikia užtikrinti demokratiškos, empatiškos erdvės palaikymą ir tęstinumą, rašyti dienoraštį, dokumentuoti bei vystyti pokyčio tyrimą.
Su vyresniaisiais mokiniais jau spėjome išsikelti daugybę klausimų ir idėjų, problemų ir galimų jų sprendimų. Kartais mokiniai abejoja, ar jie tikrai gali ką nors pakeisti mokykloje. Mes tvirtiname, kad tereikia pasitelkti tinkamus įrankius ir pasitikėti bendruomenės sąmoningumu. Su reikiamais įrankiais mokiniai geba ne tik į(si)vardinti problemas, bet ir iššaukti savyje iniciatyvą, surasti tinkamus sprendimus, argumentuoti, panaudoti kritinį mąstymą, veikti ir sukurti tokią mokyklą, kurioje būtų mažiau streso, susvetimėjimo, hierarchiškumo, beprasmybės, daugiau džiaugsmo, nuotykių, galimybių, prasmės.
Paprastas pavyzdys: kur turėčiau kreiptis, kad galėčiau groti su mokyklos fortepijonu, kuriuo šiuo metu, dėl man nežinomų priežasčių, groti draudžiama?
Arba, kodėl negaliu sėdėti ant palangės? Galbūt nupiešus ant jos šachmatų lentą, sėdėti ant palangės nebeatrodytų taip įžūlu? Gal net naudinga?
Tarp kitko, belaukdami kol startuos naujoji lietuviška sutelktinio finansavimo platforma Contribee, tam, kad mokyklos savivalda susikurtų joje paskyrą ir generuotų kasmėnesines pajamas, sužinojom, kad vienas iš platformos co-founderių yra mokyklos, priešais kurią gyvename, vienuoliktokas! Šiandien su juo susipažinom, o Contribee startavo vakar. Tokie atsitiktinumai padeda pamatyti žuvis, net kai aplink vien vanduo ir vanduo.
Telydi mus ženklai ir tepadeda keliauti pirmyn.
Esam be galo dėkingi visiems mūsų Patreonams! Jūsų jau 65! Ačiū Ievai Krivickaitei, kuri nepaliauja pasakojus apie Švietimo nuotykius žmonėms. Ačiū Vladui Lašui, kuris nuo pat kelionės pradžios mums padeda judėti pirmyn. Ir visiems, kurie vienokiu ar kitokiu būdu skleidžiate žinią, padedate burti Švietimo nuotykių bendruomenę ir nuolat primenate mums dėl ko visa tai darome. Nes švietimas - mūsų visų reikalas. Nes naujas kelias reikalingas ir drauge galime jį atrasti.
Jūsų muškietininkai,
Mingailė ir Tautvydas
Bedugnio ežeras
Prisidėk prie mūsų misijos
Naujausi įrašai
Prenumeruok Naujienlaiškį*
*ir sulauk Švietimo nuotykių savo pašte
Prenumeruoti
VšĮ "Švietimo nuotykiai", į. k. 305421935
Mingailė Žemaitytė-Meldaikė
Tautvydas Meldaikis
info@svietimonuotykiai.lt
© Švietimo nuotykiai