Emocinė pagalba: ar žinome, kur kreiptis ištikus sunkumams?

Mingailė Žemaitytė-Meldaikė
2021-03-16
3min
Švietimo nuotykiuose nuolat kalbame apie psichinę sveikatą ir kaip svarbu užtikrinti, kad tai taptų mūsų visuomenės prioritetu. Mokyklose dažnai nerandama vienos valandos per savaitę kokybiškam ir nuosekliam dėmesiui savijautai, santykiams, konfliktams.
Mokyklose taip pat susiduriame, kad mokiniai dažnai nenori kreiptis į savo mokyklos psichologę/ą. Mažesniuose miestuose, kur visi vieni kitus "pažįsta", daug kas atsisako kreiptis ir už mokyklos ribų. Vis dar daug stigmatizavimo, kad pas psichologus pagalbos kreipiasi tik sergantis ar silpnas žmogus. Trūksta pasitikėjimo specialistais. Trūksta žmogiškesnio ir paprastesnio priėjimo prie vaikų.
Čia matome prasmę priminti ir pasakoti žmonėms apie nemokamas emocinės pagalbos linijas.
1809
– visos linijos (moterų, vyrų, senelių, jaunimo, vaikų, tėvų ir kt.) viename numeryje. Paskambinus čia, būsite nukreipti pas specialistus. Už to pavadinimo - specialistas - žmogus, kuris pasiruošęs pabūti kartu su skambinančiuoju.
Man teko džiaugsmas iš vidaus susitikti su Jaunimo linijos organizacija. Tąkart kalbėdamasi su vienu iš mokytojų "imitaciniame skambutyje" ir jam nusprendus nušokti nuo daugiaaukščio, supratau, kad negalėsiu išgelbėti pasaulio, bet galiu pabandyti priimti ir pabūti su visomis jo spalvomis. Pasirodo priėmime ir išbuvime dažniausiai ir slypi visa magija. Mačiau ir jaučiau kaip atsakingai žiūrima į mokymus bei konsultavimą, kokiomis nuostatomis remiamasi ir kokie žmonės ten dirba. Labai geras jausmas rekomenduoti komandą, kuria pasitikiu.   
Kai mokiausi mokykloje, nežinojau, kad kai man sunku, galėčiau anonimiškai (kas dažnai yra labai svarbus faktorius, ypač paauglystės metu) pasikalbėti su žmogumi, pasiruošusiu mane išklausyti, padėti nurimti ar susivokti. Be vertinimo, lūkesčių, leidžiant man jausti tai, ką tą akimirką jaučiu. Kartais užtenka vieno pokalbio, kad žmogus nuspręstu pasirinkti gyvenimą.
Praėjusią savaitę kalbėjomės su Alytaus miesto meru Nerijum Cesiuliu ir pasakodami apie #empatijospamokos idėją mokyklose, garsiai svarstėm: reikia kūrybiškai (o gal visai paprastai) nupiešti emocinės pagalbos numerį kur nors miesto širdy! Kad kuo daugiau žmonių apie tai žinotų, kad imtume prioretizuoti psichinę sveikatą ir bebėgdami savo gyvenimo maratonus, nepamirštume, kad visada galime sustoti atsikvėpti.
Priminimas, kad esi laukiamas, gali būti išgirstas ir suprastas yra tavo rankose - telefone, kuriame kiekvienas iš mūsų jau dabar galime įsivesti numerį
1809
ir žinoti, kad jis ten yra, kai/jei prireiks.
akimirka iš Jaunimo linijos gyvenimo
Kitos svarbios nuorodos:
#psichinėsveikata #emocinėpagalba #savižudybiųprevencija #jaunimolinija #švietimonuotykiai
Prisidėk prie mūsų misijos
Naujausi įrašai
Prenumeruok Naujienlaiškį*
*ir sulauk Švietimo nuotykių savo pašte
Prenumeruoti
VšĮ "Švietimo nuotykiai", į. k. 305421935
Mingailė Žemaitytė-Meldaikė
Tautvydas Meldaikis
info@svietimonuotykiai.lt
© Švietimo nuotykiai